Un accident mortal produs de o trotinetă electrică a avut loc sâmbătă într-un parc din Buzău. Victima a traversat o alee cu pistă de biciclete în momentul în care a fost lovit de trotineta electrică.
Potrivit presei locale, bărbatul în vârstă de 71 de ani, fost învățător, se plimba sâmbătă în parcul Crâng din Buzău, iar în momentul în care a traversat o alee cu pistă amenajată pentru biciclete, a fost lovit de o trotinetă electrică care era condusă în zona specială de un bărbat de 53 de ani.
În urma impactului, pensionarul a căzut şi s-a lovit cu capul de asfalt. A fost dus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, unde a fost supus unor investigaţii medicale, iar medicii au luat decizia de a-l transporta la un spital de specialitate pentru tratament neurochirurgical. Cu câteva minute înainte de a fi urcat în ambulanţă bărbatul de 71 de ani a început să se simtă rău şi a decedat.
Bărbatul de 53 de ani care circula cu trotineta ar fi declarat pentru ȘtirideBuzău.ro că victima ar fi încercat să traverseze pista pentru biciclete chiar prin fața trotinetei și nu a mai putut să-l evite.
Poliţiştii au deschis dosar penal, iar bărbatul care conducea trotineta va fi cercetat pentru ucidere din culpă. Potrivit legislației, trotinetele electrice nu au voie să circule pe trotuare, dar pot circula pe pistele amenajate pentru biciclete.
În același timp însă, trotinetele electrice trebuie să aibă o viteză de deplasare limitată constructiv la 25 km/h pentru a putea fi conduse legal fără permis, potrivit unei decizii a instanței. Rezultatul cercetărilor din acest caz vor stabili cum va fi încadrată fapta.
Accidentele în care sunt implicate trotinete electrice s-au înmulțit în orașele din România, iar consecințele acestora sunt de cele mai multe ori grave. În general, conducătorii de trotinete electrice cad victime, fiind rare cazurile în care trotinetele electrice au accidentat pietoni.
În cazul unui accident, conducătorii de trotinete electrice sunt în mod special vulnerabili, dat fiind că foarte puțini dintre aceștia poartă echipament de protecție – cască, genunchere, cotiere etc.